Klaus Haapaniemi

Suomalainen muotoilija Klaus Haapaniemi

Klaus Haapaniemi on maailmallakin tunnettu suomalainen muotoilija ja kuvittaja. Moni suomalainen omistaa hänen kuvittamiaan astioita. Nämä astiat on tehty yhteistyössä Iittalan kanssa. Nämä Taika-astiasarjan kuvitukset nostivat Klaus Haapaniemen ainakin suomalaisten tietoisuuteen.

Taika-astiasarja on nimensä mukainen. Näissä astioihin tehdyissä kuvituksissa, kun on oma maailmansa, ja Klaus Haapaniemellä varmasti oma näkemyksensä. Minun mielestäni näissäkin, astioissa olevissa kuvituksissa, on jotain sarjakuvamaista. On hienoa, että Iittala on tukenut nuorten muotoilijoiden työskentelyä tekemällä heidän kanssaan yhteistyötä.

Myöhemmin Klaus Haapaniemi on tehnyt muun muassa oopperalavastusta. Hän on toiminut yhdessä Kansallisoopperan kanssa, ja suunnitellut Ovelan ketun satumaista maailmaa yhtenä työryhmän jäsenistä. Nämäkin kuvitukset päätyivät sitten Iittalalle erilaisiin astioihin, ja muuhun tarve- esineistöön, kuten lasisiin joulukuusen koristeisiin.

Klaus Haapaniemen kuvitusjälki on erinomainen. Hän osaa samaan aikaan kuvittaa hyvin yksityiskohtaisesti, kuin luoda mieleenpainuvaa vaikutelmaa oman maailmansa kautta. Hänen kuvitusjälkeään ei voi oikein edes verrata keneenkään muuhun. Jos näitä kuvituksia verrataan johonkin, voisi se mielestäni olla vanhat satukirjojen kuvitukset. Minun mielestäni hänen kuvituksensa sopii hyvin suomalaiseen mielenmaisemaan. Olisikin hauska tietää, mistä hän inspiroituu, ja mitkä asiat hän kokee tärkeiksi kuvituksessa?

Internetistä löytyy Klaus Haapaniemi & Co. verkkokauppa, jossa on myynnissä muun muassa tekstiilejä ja tapetteja. Löytyy kyseisestä verkkokaupasta valaisimia ja huonekalujakin. Minä pidän Klaus Haapaniemeä hyvin taidokkaana muotoilijana, ja olisikin mukavaa nähdä enemmän hänen muotoilemiaan huonekaluja. Näissäkin tuotteissa näkyy Klaus Haapaniemen oma maailman kuva.

Minä pidän Klaus Haapaniemen suunnittelemissa tuotteissa myös hänen värimaailmastaan. Minun mielestäni on upeaa, kun kuvituksessa hehkuvat värit enteilevät omaa tarinaansa. Tarinoistahan hänen tuotteissaan kuitenkin on kyse. Minkälaista tarinaa hän kertoo tuotteidensa kautta, sitä en suoraan sanottuna tiedä. Varmaa kuitenkin on, että hänen muotoilemissaan tuotteissa on oma satumaailmansa.

Miten Klaus Haapaniemen kuvitukset ja muotoilut sitten syntyvät? Minä luulisin, että hän ammentaa paljon vanhoista kansanperinteistä, muotokielensä ja värien käyttönsäkin osalta. Minä en tiedä, miten hän teknisesti ottaen kuvituksensa toteuttaa, mutta sekin kiinnostaa minua kyllä.

© 2020 anonyymitelaimet.com

Takaisin alkuun